Siirry suoraan sisältöön

Kiihdytysajot ovat mielenkiintoinen kilpailu

  • tehnyt
Drag racing startti.

Drag race eli kiihdytysajot on suhteellisen yksinkertainen idealtaan. Siinä kaksi autoa on rinnakkaisilla radoilla ja ne kilpailevat siitä, kumpi pääsee nopeimmin lähdön jälkeen maaliin. Suomessa järjestettävät kisat ovat normaalisti kaksipäiväisiä, jolloin ensimmäinen päivä kuluu karsinta- ja lajitteluajoissa sekä toisena päivänä on tarjolla eliminaattorikaavion mukaiset lähdöt. Niissä aina lähdön voittaja jatkaa kilpailua ja hävinnyt putoaa kilpailusta kokonaan pois.

Miten kiihdytysajot etenevät?

Kilpailun alku saattaa näyttää upealta, kun kilpailijat lämmittävät renkaansa. Sitä kutsutaan burnoutiksi. Vetävät pyörät lämmitetään, että niiden pito paranisi. Samalla kun renkaat savuavat, ne myös puhdistuvat mahdollisista kivistä ja muista roskista. Burnoutin jälkeen onkin aika asettua lähtöviivalla katsomaan, kuka on kuka siinä startissa. Kun valot vaihtuvat niin sanotussa joulukuusessa. Ensin syttyvät pre-stage valot, sen jälkeen stage-valot, jolloin lähettäjä komentaa kuusen siten, että alimmaksi tulevat vihreät valot.

Drag racing on kilpailu, jossa kuljettajan reaktionopeus ratkaisee paljon. Monta kertaa se on jopa tärkeämpi kuin autosta löytyvä suorituskyky. Esimerkiksi jos molemmat kilpailijat ovat maalissa tismalleen samaan aikaan, voittajan ratkaisee se, kummalta kuljettajalta löytyy parempi reaktioaika. Lähtö on kisassa muutenkin tärkeä asia. Tehokkaissa autoissa on se vaara, että ne keulivat tehojen ansiosta. Se voi tarkoittaa myös sitä, että pyöristä häviää kokonaan pito.

Keuliminen ei ole toivottavaa

Auton keuliminen ei ole lainkaan toivottavaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ohjaaminen on sillä hetkellä vaikeaa eikä kuljettaja välttämättä näe lainkaan eteensä. Keuliminen hukkaa myös energiaa, kun keula nousee ylös eivätkä pyörät työnnä autoa eteenpäin. Siinä on myös se vaara, että jos nokka nousee liian korkealle, takaosa voi koskettaa rataa ja auto rikkoontuu. Pahimmassa tapauksessa auto kääntyy ympäri eikä se oli kisassa tarkoitus.

Avainsanat: