MIKÄ ON REAKTIOAIKA?

post thumb
Kiihdytysajot
kirjoittanut Pasi/ 08 Aug 2022

MIKÄ ON REAKTIOAIKA?

Mikä on reaktioaika? Reaktioajalla tarkoitetaan sitä aikaa, mikä kuluu ärsykkeen alkamisesta siihen reagoivan toiminnan alkamiseen asti. Liikenteessä reaktioajalla viitataan siihen aikaan, joka auton kuljettajalta kuluu vaaran havaitsemisesta jarrupolkimen painamiseen asti, tämä aika on yleensä vähintään yhden sekunnin. Viesti etenee hermostossa nopeimmillaan 55 metriä sekunnissa. Alkoholin nauttiminen heikentää reaktioaikaa jo kun veren promilletaso nousee 0,5 promilleen.

Mikä On Reaktioaika Autourheilussa?

Yksi autourheilijan tärkeimmistä nopeusominaisuuksista on reaktionopeus. Kuljettajien pitää pystyä vastaamaan nopeisiin ja nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Kisaa ajaessa onnistunut lähtö on hyvin tärkeä osa, eri autoilun lajeissa se voi olla myös ratkaiseva asia. Onnistunut lähtö vaatii nopeaa reaktioaikaa ja toimintaa. Yleensä reagointiin liittyy nopea lihastyöskentely käsien ja jalkojen lihaksilla, joten hermoston vireystila on tärkeä. Näin ollen myös raajojen nopeusvoimaominaisuudet ovat tärkeitä.

Kiihdytysajot, eli drag racing, on teoriassa hyvinkin yksinkertainen laji. Kaksi autoa kilpailee vierekkäisillä suorilla radoilla siitä, kumpi pääsee nopeammin maaliin. Lähdön voittaja jatkaa kilpailua ja häviäjä putoaa kisasta pois. Todellisuudessa kuljettajan reaktionopeus ratkaisee hyvin paljon ja voi olla jopa tärkeämpi ominaisuus kuin auton suorituskyky. Jos kilpailijat suoriutuvat maaliin täysin samaan aikaan, ratkaistaan voittajaksi se, jolla oli nopeampi reaktioaika.

Autourheilu

Autourheilu on taitolaji, jossa tarvitaan ajotaidon lisäksi tiettyjä voima-, nopeus- ja kestävyysominaisuuksia. Autourheilu jakautuu erilaisiin lajeihin, kuten esimerkiksi rata-ajoon, formuloihin tai ralleihin. Kuljettajien tärkeitä ominaisuuksia ovat hyvän reaktionopeuden lisäksi tarkka kehon koordinaatio ja laajat refleksit. Kuljettajan on oltava myös fyysisesti riittävän vahva, mikä korostuu etenkin pitkissä ja kuormittavissa lajeissa.