MIKÄ ON JOKKIS TUTKINTO

post thumb
Jokkis
kirjoittanut Pasi/ 18 Jan 2022

MIKÄ ON JOKKIS TUTKINTO

Jokamiesluokassa kilpaileva tarvitsee kilpailijalisenssin tapaturmavakuutuksineen. Sen lisäksi, että lisenssi pitää olla voimassa, kun ilmoittautuu kisoihin, vaaditaan kaikissa luokissa myös voimassa oleva jokkis tutkinto. Se voi myös olla JM-debytanttikortti tai niin sanottu rataleimatutkinto. Tutkinnon voi suorittaa sen vuoden aikana, kun täyttää 15 vuotta. Debytanttitutkintoon ilmoittautuvat sellaiset kuljettajat, jotka ovat alle 18-vuotiaita eikä heillä ole B-luokan voimassaolevaa ajokorttia. B-luokan kortti on minimivaatimus.

Jokkis Tutkinto Nuorilla

Alle 18-vuotiaat voivat saada debytanttikortin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, kun jokkis tutkinto on läpäisty, hän sää tutkintokouluttajalta debytanttikortin, joka on voimassa 2 vuotta sen suorittamisesta. Sen jälkeen kuljettajan on tehdä 3 hyväksyttyä ajosuoritusta, jotta hän saa tutkinnon voimaan täysiaikaisesti eli viideksi vuodeksi. Jos taas kokelasaikana suorittaa B-luokan ajokortin, saa JM-tutkinnon voimaan heti, kun on todistetusti esittänyt ajokorttinsa voimassaolon.

Ajaessaan nuorten luokassa kilpailijalla on oltava myös huoltaja. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kyseinen, 18 vuotta täyttänyt huoltaja pitää ilmoittaa ilmoittautumiskaavakkeessa sekä hänen pitää olla myös nuoren mukana kilpailupaikalla ilmoittautuessa. Huoltajalla tulee olla lisenssi, joko jokkis luokkaan oleva kilpailijalisenssi tai vaihtoehtoisesti huoltaja/mekaanikkolisenssi. Lisenssi tietenkin pitää olla voimassaoleva, siitä ei tingitä. Lisäksi on muistettava, että huoltaja voi toimia kilpailussa vain yhdelle kilpailijalle.

Tutkinnon Uusiminen Ja Auton Hinta Kaudella 2022

Jos suorittaa täysi-ikäisenä JM-tutkintoa ensimmäistä kertaa eikä omista ajokorttia, kannattaa ilmoittautua debytantiksi ja sen myötä mennä suoraan debytanttitutkintoon. Tutkinto on uusittava viiden vuoden välein ja nykyään se onnistuu myös sähköisesti. Lisäksi muutoksia on myös tullut auton hintaan. Rakentamiskustannukset ovat selvästi nousseet vuosien mittaan, mutta hintakehitys on polkenut paikoillaan. Vuoden 2022 jokkisauton hinta on 2000 euroa. Tämä sääntö on voimassa toistaiseksi ja seuraavan kerran hintaa on tarkoitus tarkistaa vuonna 2024.