AUTO RACING HISTORIAA

post thumb
Auto Racing
kirjoittanut Pasi/ 16 Feb 2022

AUTO RACING HISTORIAA

Auto racing on saanut alkunsa oikeastaan heti auton keksimisen jälkeen. Ensimmäiset kilpailut on kirjattu jo vuoden 1867 aikana. Se on tietenkin huomioitava, että ensimmäiset kilpailut olivat enemmän luotettavuuskokeita kuin varsinaista kilvanajoa. Silloin olikin tärkeää todistaa ja osoittaa, että uudet kulkuneuvot olivat käytännöllisiä ja kestäviä. Sen sijaan varsinaiset kilpailut alkoivat 1930-luvulla, jolloin oli kehitetty jo erilaisia kilpa-autoja. Ensimmäinen ottelukilpailu käytiin kuitenkin vuonna 1867 Ashton-under-Lynen sekä Old Traffordin välillä ja matkaa oi kahdeksan mailia.

Maailman Ensimmäinen Auto Racing Ranskassa

Heinäkuussa 1894 järjestettiin Le Petit Journal -lehden kilpailu, jota pidetään maailman ensimmäisenä. Tuolloin ajettiin Pariisista Roueniin. Kun miettii, milloin kilpailu järjestettiin, niin yllättävä seikka on se, että kilpailijoita oli kaikkiaan 102 ja kukin heistä maksoi pääsymaksun, joka oli 10 frangia. Amerikkalaisten ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuotta myöhemmin eli 1895 kiitospäivänä. Jo pelkkä lehdistötiedote kilpailusta herätti merkittävää kiinnostusta ensinnäkin autoja kohtaan, mutta myös kilpailun seuraaminen kiehtoi katsojia. Targa Floria puolestaan järjestettiin Italiassa.

Siinä kilpailussa ideana oli autojen kestävyys. Tämä kisa käynnistyi vuonna 1906 ja se ajettiin lähellä Palermoa, Sisilian vuoristossa. Se on myös yksi vanhimmista autokilpailuista, joka oli myös osa urheiluautojen maailmanmestaruutta vuosien 1955-1973 välillä. Australiassa syntyi ensimmäinen moottoriurheilurata. Mielenkiintoiseksi sen teki se, että se oli päärynän muotoinen ja lähes mailin mittainen. Kaarteet olivat kaltevat ja pinta oli murskattua sementtiä eli sorapinta. Suomalaisista kilpailuista kertoo puolestaan tarkemmin Euroracing -sivusto.

Yhdysvallat Kehitti Tunnettuja Kilpailuja Sekä Kilparatoja

Yhdysvallat kunnostautui myöhemmin kilparadoista ja monille meillekin tuttu, edelleen käytössä oleva, Indianapolis Motor Speedway syntyi. Se on maailman suurin urheiluareena, johon mahtuu yli 257000 katsojaa. Rata on 2,5 mailia eli noin 4 kilometriä pitkä. Yhdysvalloista on myös lähtöisin NASCAR -sarja, joka aloitettiin vuonna 1949. Tästä sarjasta tuli yksi johtavista ’modernin aikakauden’ kilpailuista, kun vuonna 1972 kilpailu lyhennettiin 56:sta 34 kilpailuun. Le Mansissa puolestaan on ajettu 24 tunnin kilpailuja jo vuodesta 1923.